• Čelní VZV
  • BMJ #015

Jak SPRÁVNĚ VYBRAT čelní vysokozdvižný vozík (čelní VZV) – část 1

Jak SPRÁVNĚ VYBRAT čelní vysokozdvižný vozík (čelní VZV) – část 1

Průvodce výběrem čelního vysokozdvižného vozíku – část 1 I MojeMT.cz

Vysokozdvižný vozík je nejlepší přítel každého, kdo manipuluje s materiálem o vyšší hmotnosti. Vhodně zvolená ještěrka :-) totiž dokáže významně zpříjemnit život a ulehčit práci. Lidé z oborů jako logistika, stavebnictví nebo lesnictví by o tom mohli vyprávět dlouhé hodiny. Chcete zefektivnit manipulaci s materiálem či zbožím? V tomto článku vám ukážeme, jak vybrat správný čelní vysokozdvižný vozík.

Průvodce výběrem čelního vysokozdvižného vozíku

1.   Frekvence používání

Nejprve vám doporučujeme zodpovědět si na první pohled možná nečekanou, ale naprosto zásadní otázku: Má smysl ještěrku :-) kupovat? Zeptejte se sami sebe – jak často plánujete využívat čelní vysokozdvižný vozík, například při převozu palet nebo během vykládky kamionu? Každý den? Jednou týdně? Nebo jen několikrát do roka? Spočítejte si, jestli se vám v dlouhodobém horizontu vyplatí pořízení čelního vysokozdvižného vozíku, nebo bude výhodnější si VZV nárazově půjčovat, resp. krátkodobě pronajímat. 

2.   Pracovní

Poté si ujasněte, kde a v jakých podmínkách hodláte s vozíkem manipulovat. Každý typ se totiž hodí do jiného pracovního prostředí.

2A)     Elektrický vysokozdvižný vozík

Sháníte ještěrku :-) do uzavřených prostor, kde se v hojné míře vyskytují lidé a kde se dbá na plnění hygienických podmínek? V takovém případě vybírejte z čelních elektrických vysokozdvižných vozíků.

2B)     Dieselový vysokozdvižný vozík

Hledáte spolehlivého pomocníka, který bez problému zvládne náročnou práci v obtížném terénu za každého počasí? Pak vám doporučujeme čelní dieselový vysokozdvižný vozík

Ty se dělí podle typu pohonu. Můžete vybírat mezi základním, tzv. hydrodynamickým pohonem, nebo modernějším a na provoz ekonomičtějším + komfortnějším hydrostatickým pohonem, popř. hybridním pohonem. Detailněji si toto téma rozebereme v jednom z dalších příspěvků na Blogu Mazané ještěrky.

2C)     Plynový vysokozdvižný vozík

Plánujete manipulovat s nákladem, břemenem či materiálem jak uvnitř, tak i venku? Čelní vysokozdvižné vozíky na plyn představují zlatou střední cestu, která vás nezklame, ať ji použijete v jakémkoliv prostředí.

3.   Povrch

Už víte, kde a jak často budete čelní vysokozdvižný vozík používat, takže už vám zbývá zohlednit poslední důležitý faktor – terén, na kterém bude ještěrka :-) jezdit. Ten vám pomůže vybrat správný počet kol.

3A)     Tříkolový čelní vysokozdvižný vozík

Tříkolové čelní vysokozdvižné vozíky jsou vhodné pro práci na rovném povrchu bez nerovností a překážek. Tento typ VZV využijete i v zúžených prostorech – hlavně ve skladech. Zadní kolo těchto ještěrek :-) je otočné o více než 90 stupňů, díky čemuž mají menší poloměr otáčení a vy tak s nimi hravě zvládnete jezdit i mezi regály v uličkách skladů apod. Vyrábí se jak s předním náhonem, tak se zadním (větší tonáž), dnes již výhradně s elektrickým pohonem.

3B)     Čtyřkolový čelní vysokozdvižný vozík

Čtyřkolové čelní vysokozdvižné vozíky jsou stabilnější, a proto s nimi dokážete snadno a jistě manévrovat po nerovném povrchu. U tohoto typu vozíku máte dále na výběr mezi variantami se vzdušnicovými nebo plnými pneumatikami (superelastické = SE). První doporučujeme pro kamenitý povrch s překážkami, jako jsou odvodňovací kanálky nebo přejezdové hrany. Druhé pak využijete v provozovnách, kde se vám do cesty mohou často připlést špony, kovové odřezky apod. Co se týká pohonu – můžete zvolit elektrický, dieselový nebo plynový. 

*****

VZHŮRU DO VÝBĚRU

Nyní už víte, jaký typ čelního VZV hledat. Teď již zbývá zvolit si konkrétní model a základní parametry vašeho nového pomocníka.

Pokud si nejste jisti jaké, mrkněte také na další článek Blogu Mazaná ještěrka: Jak správně definovat požadavky při koupi čelního VZV.

Podívejte se na naši bohatou nabídku vysokozdvižných vozíků a vyberte si prostřednictvím filtrů tu nejvhodnější ještěrku :-) pro vaše potřeby.

Kompletní nabídka manipulační techniky

Nenašli jste, co hledáte? Napište nám: obchod@mojemt.cz. Rádi Vám pomůžeme!