• Úklidová technika
  • BMJ #023

Jak VYBRAT PODLAHOVÝ MYCÍ STROJ?

Jak VYBRAT PODLAHOVÝ MYCÍ STROJ?

Co to je podlahový mycí stroj a jak vybrat ten správný? | MojeMT.cz

1)      CO TO JE PODLAHOVÝ MYCÍ STROJ

Mycí stroj na podlahy v jednom kroku nanáší na podlahu čisticí roztok, dále podlahu pomocí kartáčů myje a znečištěný roztok nasaje zpět do sběrné nádoby.

Tyto podlahové mycí stroje jsou schopny automaticky dávkovat čistící roztok, což snižuje výrazně náklady na čisticí prostředky a dále enormně zvyšuje efektivitu práce.

Plocha po čištění zůstává pouze vlhká a čistá.

Při výběru podlahového mycího stroje si na začátku musíte definovat pro jak velké a jaké plochy potřebujete stroj používat. Je totiž velký rozdíl mezi myčkou podlah na úklid malé dílny, středně velkého provozu, nebo rozsáhlých skladových prostor. Dále jiné parametry mycího stroje budete požadovat při úklidu např. prostor v potravinářském provozu a jiné při čištění znečištěných strojírenských hal.

2)      PRO KOHO JE MYCÍ STROJ NA PODLAHY PRIMÁRNĚ URČEN?

Podlahový mycí stroj je ideálním řešením pro velké podlahové plochy, které vyžadují prakticky každodenní údržbu. Často jsou tak šikovnými pomocníky ve školách, nákupních centrech, nemocnicích, ale i jiných zařízeních a budovách, kde se zkrátka bez čisté podlahy neobejdete.

3)      JAK DĚLÍME PODLAHOVÉ MYCÍ STROJE

Podlahové mycí stroje neboli podlahové mycí automaty lze dělit na:
• podlahové mycí stroje s chodící obsluhou
• podlahové mycí stroje se stojící obsluhou
• podlahové mycí stroje se sedící obsluhou
• podlahové stroje lešticí - drhnoucí lze dělit dále na jednokotoučové stroje a tříkotoučové stroje

4)      JAKÉ PARAMETRY U VÝROBKU SLEDOVAT?

Podlahových mycích strojů existuje na trhu celá řada. Pro výběr toho správného jsou pak důležité některé parametry, kterým se budeme blíže věnovat na dalších řádcích.

4A)      VELIKOST NÁDRŽE

Pokud nechcete trávit zbytečný čas neustálým plněním či vyprazdňováním nádrže na vodu či mycí prostředky, je vhodné volit dostatečnou kapacitu nádrže. Výhodou mycích strojů je pak celková úspornost spotřebované vody. Plochu, na kterou byste jindy potřebovali několik kbelíků vody se saponátem, umyjete s pomocí mycího stroje za zlomek spotřeby vody. Navíc si ušetříte spoustu námahy s výměnou špinavé vody za čistou.

4B)      VELIKOST MYCÍHO STROJE

V závislosti na typu vašich prostor je třeba zvolit takový mycí stroj, kterému nebude bránit v pohybu jeho samotná konstrukce. Existují tak například malé podlahové myčky, které se hodí spíše do menších prostorů. Dále větší stroje, které jsou obsluhovány zpravidla pomocí řídícího pákového ramene, které se tlačí před sebou, či velké pojízdné mycí vozy, které obsahují plnohodnotné místo k usazení řidiče včetně ovládacích prvků. Typ přístroje by tedy měl odpovídat velikosti plochy a náročnosti profilu podlah, které chcete čistit.

4C)      POHON

Zatímco menší přístroje jsou poháněny připojením do elektrické sítě, u větších mycích strojů je toto řešení krajně nepraktické. Existují tedy i akumulátorem poháněné alternativy, které vás nebudou limitovat délkou přívodního kabelu či přístupu k zásuvkám. Absence kabelu je pak také důležitým bezpečnostním prvkem, jelikož nehrozí riziko zakopnutí či přerušení kabelu, které by mohlo napáchat víc škody než samotný mycí stroj užitku.

4D)      ÚROVEŇ HLUKU

O komfortu při práci s mycím strojem rozhoduje také celková hlučnost přístroje. Tu budete řešit například v případech, kdy čištění nemůžete nechat na dobu, kdy jsou okolní prostory prázdné (nemocnice či firmy fungující na neustálý směnný provoz). Pochopitelně pak platí, že asi nikdo netouží po tom kupovat mycí stroj o hlučnosti motoru tryskového letadla. Úroveň hluku je tak jedním z důležitých parametrů, který byste měli zohlednit.

4E)      OVLÁDACÍ PRVKY

Kromě výše uvedených vlastností pak jednotlivé modely mycích strojů disponují různými systémy k jejich ovládání. Můžete tak například upravovat poměr ředění vody mycím prostředkem, jeho dávkování či přepnutí mezi čištěním se saponátem a čištěním čistou vodou. U dražších a složitějších přístrojů bývá často součástí vybavení také intuitivní dotykový panel, který mimo výše uvedená nastavení umožňuje sledovat všemožné chybové hlášky, čímž operátorům podlahových myček výrazně usnadní práci i údržbu stroje.

5)      DOPUČENÍ NA ZÁVĚR: POKUD SI NEJSTE JISTI VÝBĚREM, NECHTE SI STROJ UKÁZAT V PRAXI!

Jak jsme již uvedli výše v článku, výrobců i jednotlivých modelů mycích strojů na podlahy je k dostání nesčetné množství.

Pokud pak nemáte vůbec žádnou představu o tom, co by měl mycí stroj pro vaše využití splňovat, můžete kontaktovat např. firmu HydroClean (www.hydroclean.cz) pro doporučení správného podlahového mycího stroje.

Po dohodě Vám může HydroClean stroj předvést a ukázat jak daný stroj funguje a pracuje.

Ať už se pak rozhodnete jakkoli, budete sami překvapeni, kolik práce a v jaké kvalitě za vás podlahový mycí stroj zvládne za zlomek času udělat!

*****

VZHŮRU DO VÝBĚRU

Pokud potřebujete novou, použitou, nebo repasovanou úklidovou techniku, podívejte se na naši bohatou nabídku na portálu www.mojemt.cz.

Zde si v kategorii „ÚKLIDOVÁ TECHNIKA“ pomocí jednoduchých filtrů vybere nejen vhodný mycí stroj pro váš zamýšlený úklid, ale můžete si zde snadno ZDARMA svůj starší pomocník na úklid nainzerovat a prodat!

Kompletní nabídka úklidové techniky

Nenašli jste, co hledáte? Napište nám: obchod@mojemt.cz. Rádi vám pomůžeme!