• Bezpečnost
  • BMJ #026

Bezpečnost na prvním místě: jak se vyhnout nehodám při práci s VZV! (část: 1/2)

Bezpečnost na prvním místě: jak se vyhnout nehodám při práci s VZV! (část: 1/2)

Odhalte tajemství bezpečné manipulace nejen s vysokozdvižnými vozíky a předejděte nehodám, jež mohou stát nejen zdraví vašich zaměstnanců, ale i vaše finance. | MojeMT.cz

Znáte to - ranní káva, rychlý briefing a hop na vysokozdvižný vozík. Denní chleba tisíců skladníků. Ale už jste někdy zastavili a zamysleli se nad tím, co všechno se může pokazit? A jak snadno? Už jedna nepatrná chyba může způsobit velké škody.

Ale nebojte, máme pro vás řešení! Ve svém novém blogu vám přinášíme seznam doporučených bezpečnostních prvků, které vám pomohou eliminovat nehody při používaní manipulační techniky.

A všechno to začíná právě tady, právě teď. Jsme připraveni vám představit naše jedinečné doporučení, které vám pomůže eliminovat nehody na pracovišti.

1)   V rámci bezpečnosti práce je klíčové vybavit obsluhu manipulační techniky, stejně jako chodce v provozu, oblečením s vysokou viditelností. Toto oblečení nemusí být omezeno pouze na reflexní vesty. Dalším důležitým aspektem je používání bezpečnostní obuvi. Minimální standardem je, že obuv by měla mít ochrannou špičku. Když se podíváme do historie, tak tyto špičky byly vytvářeny hlavně z oceli. Nicméně moderní vývoj nabízí i další varianty - hliníkové nebo špičky z vysoce kvalitních kompozitních materiálů.
Nošení dalších osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP) je povinné v případech, kdy to vyžadují okolnosti. Patří sem např. pracovní oděv, rukavice, přilba, ochranné brýle, ochrana sluchu apod.

2)   Řidič vozíku by měl mít zapnutý bezpečnostní pás (platí pro sedící obsluhu manipulační techniky). Jednoduchým opatřením k ověření dodržování tohoto příkazu je pořízení popruhu červené nebo oranžové barvy. Pokud řidič není připoutaný, je toto porušení předpisu vidět už zdálky.

3)   Zabezpečit oprávněný přístup k manipulační technice pomocí "PIN klávesnice" nebo "čipu / karty zaměstnance" - tedy zapnutí vozíku není možné pouze otočením klíče ve spínací skříňce.
Tímto bezpečnostním prvkem je zamezeno používání manipulační techniky neoprávněnou osobou.

Pokud je zvolena varianta přístupu přes "čip/kartu zaměstnance", je nutné pořízení softwaru (Fleet Manager). 
Tento software může sloužit jak pro monitoring manipulační techniky, tak také pro sledování chování řidičů prostřednictvím soustavného monitorování parametrů jízdy včetně evidence nárazů, a může také sloužit k předprovozní kontrole stroje.
Často se také využívá jako preventivní řešení proti "neukázněnému chování" řidičů manipulační techniky.
Z praxe - Fleet Manager si pořizují firmy disponující středně velkou -> velkou flotilou manipulační techniky. 

Každý větší výrobce manipulační techniky nabízí svůj SW Fleet Manager. 
Např.:
Fleet Management System (FMS) | JUNGHEINRICH
I_Site - Management flotily | TOYOTA
Linde connect | LINDE
FleetManager 4.x | STILL

Mezi uživatele manipulační techniky je ale nejoblíbenější řešení od české společnosti GX Solutions, jenž je mj. možné aplikovat na manipulační techniku všech značek!

4)   Zpětná zrcátka (např. vnitřní zpětné panoramatické nebo vnější - obvykle pravé a levé) - jsou klíčovým bezpečnostním prvkem na všech vozících, kde to má opodstatnění. Jejich hlavní úlohou je umožnit řidiči vidět, co se děje za vozíkem nebo na jeho bocích, aniž by musel otočit hlavu a odvrátit zrak od dopravní situace před sebou.

5)   Světla na vozíku (přední a zadní; přídavná pracovní přední; ukazatele směru jízdy; brzdová apod.) - slouží k bezpečné manipulaci při horší viditelnosti, popř. při jízdě na venkovních komunikacích.

6)   Maják - převážně u typu manipulační techniky "se sedící obsluhou"; maják může také sloužit i jako signalizace jízdy: "režim zajíc" (= rychlá jízda povolená např. pro venkovní provoz, ale ne do vnitřních prostorů).

7)   Akustická výstražná signalizace (= klakson) - řidič může používat klakson při vjezdu na nepřehledné místo, upozornit nepozorné chodce, při couvání apod.

8)   Akustická signalizace při couvání (= pípák při couvání) - většinou řešeno pro čelní VZV; může být softwarově nastaveno v režimu: "3x a dost".

9)   Výstražné modré světlo (uváděno také jako BlueSpot / BlueLight / FlooSpot / SafetyLight / SafeLED) - je modré světlo, které svítí před vozíkem (= při jízdě dopředu) nebo za vozíkem (= při jízdě dozadu) ve vzdálenosti cca 7-8 metrů od stroje. Jedná se o modrý světelný kužel na podlaze zobrazený ve formě kolečka. Někteří výrobci nabízejí vylepšenou verzi ve formě dynamicky se pohybujícího kolečka (4 body) nebo místo světelného bodu může svítit výstražný piktogram.
Slouží jako prevence kolize se strojem, který například vyjíždí z uličky. Toto světlo upozorňuje další řidiče manipulační techniky nebo pěší personál na jedoucí vozík v jejich blízkosti.
Jedná se o nejpoužívanější bezpečnostní prvek, který je obvykle umístěn jak na přední, tak na zadní části vozíku. 
Klient si také může vybrat červenou barvu světla (RedLight / RedSpot) a kombinovat např. modré světlo dopředu a červené světlo dozadu.

10)   Obrysové výstražné zóny (uváděno také jako Safety Zone Light) - LED diodová světla umístěná na straně ochranné střechy. Tato světla promítají barevné (červené, popř. oranžové) světelné pásy na zem vedle manipulační techniky a vymezují nebezpečnou zónu. Je možné je kombinovat se zadním prstencovým osvětlením, které promítá půlkruhový prstencový segment kolem zadní části vozíku.

11)   Kamera:
o   na vidlicích - pro bezpečné založení/vyložení palety
o   couvací – klasická
o   couvací - kamerový systém s rozpoznáváním osob, který využívá technologii umělé inteligence (AI)

12)   Couvací senzory - vydávají zvukový signál, který sílí s blížící se překážkou

13)   Aktivní bezpečnostní prvky na vozíku, jako možná součást manipulační techniky, zahrnují např.: váhu, kontrolu stability a regulaci přípustné výšky zdvihu v závislosti na hmotnosti břemene (aby se zabránilo přetížení a převrácení) apod.

14)   Bezpečnostní prvky pro bezpečnější, přesnější a rychlejší nabírání/ukládání palet ve výškách:
o   Ukazatel výšky zdvihu na displeji stroje
o   Laser ukazovátko
o   Předvolba výšky zdvihu
o   Kamera / na vidlicích

15)   U vysokozdvižných vozíků je důležité respektovat zátěžový diagram, který udává zbytkovou nosnost v závislosti na výšce zdvihu a těžišti.

16)   Protiskluzové magnety na vidlicích – pro zamezení smýkání přepravovaného materiálu (např. kovové palety) na vidlicích

17)   Zadní výstražné zařízení (= parkovací senzor) -  je radarový zadní monitorovací senzor, který slouží k detekci překážek. Upozorňuje obsluhu pomocí kontrolky a varovného tónu, čímž předchází kolizím. Má nastavitelný rozsah a šířku monitorovací oblasti.

18)   Je důležité udržovat manipulační techniku v dobrém stavu a provádět pravidelné prohlídky. To zahrnuje pravidelné roční technické kontroly a údržby, které se provádějí podle počtu ujetých motohodin, minimálně jednou ročně.

19)   Při manipulaci s pracovníky ve výškách by mělo být používáno výhradně tzv. bezpečnostní pracovní klece pro VZV. Naopak je nepřípustné a velmi rizikové používat pro tento účel například vidlice VZV nebo stát pouze na paletě, což je bohužel stále přítomný nešvar na mnoha pracovištích.

20)   Je třeba zabránit nebezpečné jízdě, používání vozíku pro zábavu, u vysokozdvižných vozíků zamezení jízda s vysoko zdviženými vidlicemiřízení vozíku pod vlivem alkoholu nebo omamných látek apod.

*****

VZHŮRU DO VÝBĚRU A DO INZERCE NA PORTÁLU MOJEMT!

Hledáte novou, repasovanou, či použitou manipulační techniku? Třeba i včetně některých výše uvedených bezpečnostních prvků? 

Na našem portále MojeMT (www.mojemt.cz) naleznete široký výběr manipulační techniky a příslušenství. Zde si pomocí chytrých filtrů rychle a jednoduše vyberete vozík, který právě potřebujete. Manipulační techniku si zde můžete od inzerenta (= prodávajícího) nejen koupit, ale také půjčit (= krátkodobě pronajmout).

Ale to není vše!

Nabízíme Vám také jedinečnou příležitost inzerovat své nepotřebné manipulační přístroje, přídavné zařízení, baterie a nabíječe, úklidové a mycí zařízení a náhradní díly. Ať už se chcete něčeho zbavit, nebo hledáte něco specifického, naše platforma je tu pro Vás.
Neztrácejte čas a zaregistrujte se hned dnes, aby Vaše zboží mohlo být již zítra prodáno! 

Inzerát můžete vložit přímo zde: